naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Endometrioza – ko bolečina omeji življenje ženske

Vsak marec je mesec osveščanja o kronični napredujoči ženski bolezni – endometriozi. Simbol zanjo je rumena pentljica, podobno, kot z roza pentljico označujemo raka na dojkah, z zeleno raka jajčnikov in s turkizno barvo drugo najbolj pogosto kronično ginekološko bolezen sindrom policističnih jajčnikov (PCOS).

Endometrioza je bolezen, pri kateri pride do sluznici maternice podobnega tkiva izven maternice. Zaradi krvavenja in posledičnega vnetja v majhnih vozličih izven maternice nastanejo hude boleče menstruacije, boleči spolni odnosi, ena hujših posledic pa je neplodnost. Pojavlja se pri 20-40% neplodnih žensk, sicer pa pri približno 10% vseh žensk v plodnem obdobju, kar v Sloveniji znese okoli 35 000 bolnic.

Teorije nastanka

Teorij je več, pojavljajo se vedno nove, saj natančnega razloga še vedno ne poznamo. V pozni obliki se pojavlja med 30. in 45. letom starosti, vendar zadnji podatki govorijo v prid, da bi lahko zametki nastali že zelo zgodaj v življenju zaradi spremenjenega mikrobioma črevesja. V endometriotičnih žariščih so dokazali dedni material bakterije E. coli,ki je tipična bakterija notranjosti črevesja in ne notranjosti trebuha. Bakterija izloča strup, ki sproži vnetje. Obenem bolezensko spremenjen mikrobiom spreminja metabolizem estrogena – takrat je prostega krožečega estrogena v telesu več, kar neposredno lahko vpliva na ugodne pogoje razrasti endometrioze. Bolezen je namreč tudi hormonsko pogojena.

Oblike bolezni

Obstajajo tri različne oblike endometrioze.

  • Povrhnja oblika endometrioze je oblika, pri kateri so prisotna drobna endometriotična žarišča le na potrebušnici. Z ginekološkim pregledom ali ultrazvočno preiskavo rodil je ne moremo ugotoviti, lahko pa jo ugotovimo z laparoskopijo.
  • Druga oblika je ovarijska endometrioza s prisotnimi endometriomi v jajčnikih. Endometriom je cista jajčnika z ovojnico in gosto rjavo vsebino, ki je stara kri, a vedno nova se nabira vsak mesec. Na videz je podobna čokoladi. Zato imenujemo endometriome tudi čokoladne ciste. Za razliko od peritonealne oblike lahko ovarijsko obliko velikokrat ugotovimo z ginekološkim pregledom, potrdimo pa jo z ultrazvočno preiskavo rodil.
  • Tretja oblika endometrioze je globoka infiltrativna endometrioza, za katero so značilni čvrsti brazgotinasti vozliči endometrioze v vezeh maternice, črevesju, mehurju, sečevodih in nožnici. Definirana je kot endometrioza, ki vrašča v globino več kot 5 mm pod potrebušnico in je zelo pogosto povezana s hudo kronično bolečino. Ta je najmanj ugodna za zdravljenje.

Znaki bolezni

Težave, ki se pojavljajo pri endometriozi, so: kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, boleče in obilne menstruacije (dismenoreja), boleči spolni odnosi (dispareunija), neplodnost, napenjanje, slabosti. V primeru, ko so endometriotični vozliči globoki ali razširjeni po drugih organskih sistemih, se pojavljajo tudi krvavitve iz črevesa (proktoragija), popka ali krvav urin (hematurija) ob menstruaciji, črevesni krči (tenezmi), močne bolečine pri odvajanju blata.

Postavitev diagnoze

Ginekolog posumi na endometriozo na osnovi težav. Z vaginalnim pregledom lahko zatipa povečane jajčnike zaradi endometriomov in boleče trde vozliče, pri pregledu so včasih vidne tudi modrikaste spremembe, ki prosevajo v nožnico. Medtem ko vaginalni ultrazvok pokaže prisotnost endometriomov, se peritonealne endometrioze z njim ne vidi. Kadar obstaja sum, da globoka infiltrativna endometrioza prizadene razen rodil tudi črevo, mehur in sečevode, je potrebno z dodatnimi diagnostičnimi postopki potrditi ali izključiti morebitno prizadetost teh organov. Marsikdaj se dokončna diagnoza endometrioze se postavi z laparoskopijo, ki je obenem tudi terapija.
Zdravniki smo tako nemalokrat v dilemi, ko k nam pride bolnica z bolečinami v spodnjem delu trebuha.
Za postavitev diagnoze moramo opraviti anamnezo in klinični - ginekološki pregled, ultrazvočno preiskavo ter laboratorijske preiskave krvi in urina.
Vendar mora biti posebej ultrazvčna preiskava opravljenja ciljano: iskanje vozličev in znakov je težko, potrebna je zelo dobra naprava in posebno znanje, ginekologa, kako najti bolezen. Pri običajnih pregledih jo zlahka spregledamo.
Pri perforaciji endometrioma v jajčniku nastopi nenadna, zelo močna bolečina na eni strani trebuha, ki se stopnjuje, saj vnetje zajame vso trebušno votlino. Tako lahko nastane akutno vnetje celotne potrebušnice, nujen je sprejem v bolnišnično ter operativna terapija. Vseeno moramo ob tem pomisliti tudi na torzijo jajčnika, ki je veliko bolj redek zaplet, a ostalih spremljajočih znakov, kot so bolečine ob odnosih ali ob perilu ženske z nenadno torzijo nimajo. Pri izostanku menstruacije, bolečini v spodnjem delu trebuha in rahli krvavitvi iz nožnice gre lahko za izvenmaternično nosečnost in je potreben takojšen obisk zdravnika.

Zdravljenje

Ni nujno, da ima polno izražena bolezen najhujše znake, tudi povrhnja, mila oblika lahko povzroči npr. neplodnost, saj so zaradi tega prisotne obilne zarastline med črevesnimi vijugami, maternico, jajčniki ter jajcevodi, ki zaradi tega niso prehodni. Zato ženska ne more zanositi.
Bolezen običajno zdravimo kirurško: odstranjevanje vnetnih vozličev, odluščenje endometrioma iz jajčnika in izrezanje globokih vnetnih vozličev pri globoki obliki bolezni. Sprostitev zarastlin zaradi vnetja izboljša možnosti za spontano zanositev. Če pride do nenadne perforacije endometrioma, potrebujemo akutno operacijo z odstranitvijo ostankov, izpiranje trebušne votline in večtirno antibiotično zdravljenje.
Pri operacijah poskušamo biti kar se da radikalni in odstranimo vse, kar se da. Endometrioza se žal ponavlja.

Ni vsaka bolečina v trebuhu samo endometrioza


Notranja rodila mejijo na druge organe, zato moramo posumiti širše, da izključimo vnetje na sečilih, vnetje slepiča, težave kroničnih avtoimunih črevesnih obolenj ali vnetje stene debelega črevesja. Pomisliti moramo na vnetje mehurja, a običajno so prisotni drugi znaki kot so pogosto pekoče uriniranje, nad sečnim mehurjem je prisotna bolečina, ki se stopnjuje. Če se pojavi povišana telesna temperatura, mrzlica in bolečina v ledvenem predelu, je to znak, da se je vnetje razširilo do ledvic. Endometrioza takih znakov nima. Bolečina v mali medenici pri ženskah se pogosto pojavlja ob menstruaciji ali ovulaciji in obisk pri zdravniku zaradi take bolečine običajno ni potreben.
Akutno vnetje slepiča poteka podobno kot akutno vnetje mehurja, le lokacija je drugje. Vsekakor se bolečina stopnjuje iz dneva v dan, ravno tako so lahko prisotni znaki vnetje, kar potrdimo tudi s krvno sliko. Zdravljenje je kirurško, pravočasna obravnava je nujna.

Drugače je s črevesno divertikulozo. To je izbočenje črevesne stene v obliki mešičkov. Največkrat nastanejo v končnem delu debelega črevesja, kjer je večinoma locirana tudi globoka pelvična endometrioza. Divertikuloza je bolezen večinoma pri starejših, debelih ljudi, ki imajo kronično zaprtje. A vsekakor je lahko prisotna tudi pri mlajših, prekomerno prehranjenih ženskah, ki imajo sedeč poklic ter se ne gibljejo tudi v prostem času.
Vzrok za bolečino v mali medenici so lahko tudi na novo nastale avtoimune bolezni kroničnega poteka, npr. Chronova bolezen in ulcerozni kolitis ter sindrom razdražljivega črevesja. Časovno nastanek tako teh bolezni kot tudi endometrioze sovpada.

Kaj lahko storimo za preventivo?


Uživajmo dovolj zelenjave, soje, sadja, polnozrnatih jedi. V prehranskih dopolnilih naj bo dovolj vitaminov skupine B, cinka, selena, vitamina E, priporočamo redno gibanje.

Najnovejši trend za preprečevanje nastanka se kaže ravno v preprečevanju sindroma prepustnega črevesja. Pomaga hrana z ogromno vlaknin, fermentirana hrana kot je kefir, jogurt, kislo zelje, kisla repa in druga fermenitrana zelenjava, polnozrnata moka. Ne uživamo prečiščenih ogljikovih hidratov in hidrogeniranih olj, suhih mesnih izdelkov, raje stročnice, oreščke in semena. V bodoče pričakujem kvalitetna prehranska dopolnila z vsebnostjo kratkoverižnih maščobnih kislin, ki jih bomo lahko kupili ne samo za enodmetriozo, pač pa tudi pri sindromu iritabilnega črevesa, Chronovi bolezni, Hashimotovem tiroiditusu, saj je vsem tem boleznim skupen tudi bolezenski imunski odgovor črevesa na spremenjeno floro črevesa s povečano prepustnostjo.

Kdaj je pregled pri ginekologu priporočljiv?

Pregled je priporočljiv, če se bolečina:

  • pojavi na novo in po več tednih ali mesecih ne mine,
  • postane menstruacija boleča, se spremeni ciklus, bodisi podaljša ali skrajša,
  • če so spolni odnosi boleči, pred pojavom bolečin pa je bila intimnost nemotena,
  • če občutite napenjanje, slabosti, bolečine pri odvajanju blata,
  • opazite krvav urin,
  • če po 12 mesecih rednih spolnih odnosov ne zanosite.
Multimedija
24.02

DELOVNI ČAS

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 26.2. do 1.3.2024. Za naročanje smo dosegljivi na: 051 636 000 v omejenem času. Če se vam ne javimo takoj, vas vsekakor pokličem nazaj, zato počakajte naš klic.Za urgentne primere nas nadomešča:&nb...

18.07

Dopust

Na dopustu smo do 31.7.2023.

V omejenem času smo dosegljivi na naši številki 051 636 000 in v čim krajšem času vas bomo poklicali nazaj.

Za urgentne primere nas nadomešča Katja Milićević, dr.med. v svoji ambulanti Med-ona v Trzinu. (Tel...

01.09

September - mesec ozaveščanja o PCOS

 Sindrom policističnih ovarijev (jajčnikov), s kratico PCOS je najbolj pogosta motnja pri ženskah, ki povzroča:- hudo hormonsko neravnovesje,
- motnje menstruacije,
- neplodnost,
- poraščenost,
- presnovne motnje z debelost...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka