naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Najboljša je preventiva proti HP virusom

objavljeno 12.1.2017, na portalu Popolno samosvoja

 

Kaj so pravzaprav HP virusi?

Humani papiloma virusi – HPV so skupina več kot 200 različnih DNA virusov, ki se večinoma prenašajo spolno in tako se z njimi okuži skoraj vsaka druga ženska in seveda tudi moški. Okužba je najpogostejša pri mladostnikih in mlajših odraslih.

 

In kaj povzročajo?

Okužba poteka brez znakov in ne povzroča začetnih težav in pravzaprav ne vemo, kdaj virus skozi majhno rano v sluznici prodre v naše telo. Pri večini okužba spontano mine, a 10% okuženih z leti razvije pozne posledice kot so predrakave in rakave bolezni materničnega vratu, penisa, zadnjika, zunanjega spolovila, grla ter genitalnih bradavic.

 

Kakšna je možna preventiva?

Spolno prenosljive bolezni so v porastu tako v Evropi kot tudi v Sloveniji. Najučinkovitejše preprečevanje okužbe je cepljenje. Je varno in učinkovito. Raziskave so že dokazale znatno manjši delež mlajše populacije, ki se je okužila z enim ali več tipov HPV ravno zaradi protiteles, ki so se razvila po cepljenju. Protitelesa so učinkovita obramba telesa, ko prvič pride v stik z virusom in okužba se v visokem odstotku prepreči. HPV cepivo je odobreno v 129 državah, 60 držav, med njimi tudi Slovenija, je cepljenje uvrstilo v nacionalni program. Konec leta 2015 je bilo po svetu uporabljeno več kot 205 milijonov doz cepiva. Od uvedbe cepljenja po posameznih državah se je pogostnost okužbe s HPV 16 in 18 močno zmanjšala. Učinkovitost cepljenja pri nastanku predrakavih sprememb na materničnem je najboljša, če se cepi dekle pred 17 letom, saj zmanjša nastanek bolezni za 75%. Številne države, npr. Avstralija, Kanada in Avstrija so že uveljavile cepljenje tako deklic kot fantov z namenom, da se HPV virusi v celotni populaciji čim bolj izkoreninijo.

 

Kako pa je s precepljenostjo pri nas?

Izračuni kažejo, da bi lahko popolnoma izkoreninili genitalne bradavice, predrakave in rakave spremembe na materničnem vratu, če bi se cepilo 80 % vseh deklic. A delež cepljenih šestošolk v Sloveniji se komaj približuje 44%, vidne so razlike med posameznimi deli. Najnižja je precepljenost v Ljubljani, manj kot 28%, kljub dejstvu, da za cepivo ni potrebno plačati iz lastnega žepa. Drugod po Evropi je delež cepljenih veliko višji.

 

Zakaj je temu tako?

Vzroki za nizko precepljenost v Sloveniji niso raziskani. Dejstvo, da je okužba s HPV virusi spolno prenosljiva bolezen, ki pa je izredno razširjena, bega številne ljudi in po krivici stigmatizira tiste, ki jim okužbo dokažemo. Družba bi morala razviti pozitiven odnos do preprečevanja okužbe, ki lahko povzroči kar nekaj oblik raka, in sicer tako pri ženskah kot moških.

Multimedija
24.02

DELOVNI ČAS

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 26.2. do 1.3.2024. Za naročanje smo dosegljivi na: 051 636 000 v omejenem času. Če se vam ne javimo takoj, vas vsekakor pokličem nazaj, zato počakajte naš klic.Za urgentne primere nas nadomešča:&nb...

18.07

Dopust

Na dopustu smo do 31.7.2023.

V omejenem času smo dosegljivi na naši številki 051 636 000 in v čim krajšem času vas bomo poklicali nazaj.

Za urgentne primere nas nadomešča Katja Milićević, dr.med. v svoji ambulanti Med-ona v Trzinu. (Tel...

01.09

September - mesec ozaveščanja o PCOS

 Sindrom policističnih ovarijev (jajčnikov), s kratico PCOS je najbolj pogosta motnja pri ženskah, ki povzroča:- hudo hormonsko neravnovesje,
- motnje menstruacije,
- neplodnost,
- poraščenost,
- presnovne motnje z debelost...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka