Vaginalni obroček - nova oblika hormonske kontracepcije

Torek, 27. November 2009

Prvo hormonsko kontracepcijsko tabletko v Evropi so predpisali zdravniki ženskam leta 1961 pod pogojem, da je bila poročena in da je imela moževo privoljenje. Takratne tabletke so vsebovale visoke koncentracije hormonov. Učinkovito so ščitile pred neželjeno zanositvijo, a povzročale so številne neprijetne stranske učinke. Kakšne so možnosti danes?

Kako nevarna je hormonska kontracepcija?

Ocenjujejo, da se letno zgodi 211 milijonov nosečnosti, približno 40% vseh je nenačrtovanih. Vsekakor je odstotek neželjenih visok, saj se letno 22% vseh zanositev končna z umetno prekinitvijo. Žal je kar 60% splavov ženski nevarnih in narejenih v razmerah, ki vodijo v resne zaplete. Tako približno 300 žensk po svetu dnevno umre za posledicami umetne prekinitve. Približno ena tretjina nosečnosti se zgodi zaradi neuporabe KC, ena desetina pa zaradi nedoslednosti pri uporabi. Pomembno je, da je kontracepcija učinkovita, varna, sprejemljiva in dostopna. Večkrat se pogovarjamo, ali je hormonska kontracepcija tudi nevarna. Tveganje lahko ponazorimo z več vidikov: tveganje za smrtni dogodek ob letalski nesreči znaša 1:250 000, pri vožnji s kolesom 1:130 000, zaradi same nosečnosti 1:8700, ob legalni umetni prekinitvi nosečnosti 1:450 000. Tveganje za smrtni dogodek ob jemanju kontracepcije pa je sledeč: pri nekadilki do 35. let 1:1.667000, pri starejši 1:33300, pri kadilki do 35. let 1: 57800, pri starejši kadilki 1: 5200. Še primerjava smrtnega zapleta ob kirurški sterilizaciji: 1:66700. Torej majhno tveganje,če je ženska mlada, zdrava nekadilka, zato moramo zdravniki vse kadilke, starejše od 35.let resno opozoriti na neprimernost razvade in sočasne uporabe hormonske kontracepcije.

Kakšno kontracepcijo imamo v Sloveniji na voljo?

Uspeh kontracepcije tudi v Sloveniji merimo z deležem splavov. Zopet smo lahko veseli, da se rodnost dviga in znaša 40 rojstev na 1000 žensk. O povečani rodnosti poročajo tudi druge države. Delež splavov se od leta 1980 vztrajno niža in leta 2007 je znašal 10%.
Dostopnost hormonske kontracepcije pri nas je dobra in zelo raznolika.

Na voljo imamo:


  1. 16 vrst tabletk z dvema hormonoma (klasične tabletke) z 21 dnevnim režimom jemanja, 1 vrsto tabletk z 28 dnevnim režimom jemanja.Tabletke z 84 dnevnim režimom jemanja so zelo priljubljene v Ameriki, saj imamo tako krvavitev, ki je podobna menstruaciji, le na vsakih nekaj mesecev. Tabletk v taki obliki pri nas sicer nimamo, a v praksi svetujemo nekaj vrst tabletk z 21 dnevnim režimom jemanja in ženski natančno razložimo način in obliko podaljšanega jemanja.
  2. 1 vrsto tabletke z enim hormonom (mini pilula) s kontinuiranim jemanjem, primerne ob stanjih, ko klasične tabletke ne smemo uporabljati ali želimo učinkovito zaščito v času dojenju po porodu.
  3. 1 vrsto urgentne tabletke, ki jo uporabimo do 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu, dobimo jo v lekarni brez recepta.
  4. Injekcijo Depo Provere, primerne za poporodno kontracepcijo, ki jo v obliki injekcije injiciramo v mišico vsake 3 mesece.
  5. Hormonski maternični obroček in starejši bakreni nehormonski maternični obroček.
  6. Kožni obliž.
  7. Vaginalni hormonski obroček.


Kaj je vaginalni obroček?

Že beseda vaginalni obroček jasno pove, kje mora biti obroček nameščen, da je učinkovit. Verjetno bo med bralkami nekaj zmede, saj ga po imenu na hitro lahko zamenjamo z dobro poznanim materničnim obročkom. A nov kontraceptiv je popolnoma nekaj drugega. Lahko bi izbrali lepše slovensko poimenovanje nožnični obroček, a beseda nožnica je verjetno manj znana in za tako ime smo se zdravniki dogovorili na predstavitvenem seminarju.

Kakšno je njegovo delovanje?

Vaginalni obroček je prva oblika sproščanja hormonov preko nožnice. Velik je 54 krat 4 mm. Na telesni temperaturi se povsem zmehča in zato ga ne čutimo. Vsebuje etinilestradiol v koncentraciji 15 mikro g, torej manj kot pri ultranizkodoznih oblikah tabletk ter etonorgestrel, aktivni metabolit dezogestrela v koncentraciji 120 mikro g. Ob vstavitvi prvi dan mestruacije nadaljnih 21 dni izloča oba hormona. Tako v intervalu 21 dni povzroči stabilno raven obeh hormon v krvi. Ravno s tem pripomore k najmanjšim stranskih učinkom. Po treh tednih ga za teden dni odstranimo in 8. dan ponovno vstavimo v nožnico nov obroček. Če ga ženska vstavi od 2. do 5. dneva, je potrebna dodatna zaščita s kondomom 7 dni. Velja zlato pravilo: vsaka vstavitev v nožnico je pravzaprav pravilna in večinoma ženska vstavljenega obročka ne čuti. Ravno zaradi anatomske primernosti nožnice, ki v telesu ležu pod kotom 130 stopinj in je torej poševen prostor, malo obročkov izpade. Anatomska sestava nožnice z bogato ožiljenostjo je zelo primeren del za spročanje hormonov. Etinilestradiol in etonorgestrel se sproščata iz obročka v enaki koncentraciji več kot 30 dni, zato lahko uporabo istega obročka z namenom prestavitve menstruacije podaljšamo za teden dni.Učinkovitost zaščite je visoka. Primerjava s tabletko kaže, ženske opazijo manj nepravilnih krvavitev pri obročku. Delež stranskih učinkov je nizek, napogosteje opisani so: glavobol, povečan beli tok, pritožbe zaradi obročka kot takega ter slabost. Med spolnim odnosom ga lahko za 3 ure odstranimo iz nožnice in nato ponovno brez škode vstavimo nazaj. Obroček ženske zelo dobro prenašajo, večini se zdi vstavljanje in odstranitev lahka. Obroček nima vpliva na telesno težo, dobro vpliva na zmanjšanje bolečih menstruacij in premenstrualnega sindroma. Obroček ne vpliva na nožnične okužbe ali izcedke. Ne smemo ga vstaviti med dojenjem, lahko pa po porodu počakamo pol leta in ga nato začnemo uporabljati, čeprav takrat še dojimo.

Za koga je vaginalni obroček najbolj primerna oblika hormonske kontracepcije?

Vaginalni obroček je zelo primerna oblika za začetnice uporabnice hormonske kontracepcije, saj so to večinoma mlade ženske, željne novosti in novega načina zaščite. Obroček je dobra izbira za žensko z glavoboli, gastrointestinalnimi težavami, z bolečo menstruacijo, za uporabnice, ki večkrat pozabljajo vzeti klasično tabletko, za mame z majhnimi otroki, za ženske, ki delajo v izmenah ter za ženske, ki dosti potujejo in tako menjavajo časovne pasove.
Dobre izkušnje potrjujejo poročila zdravnikov s Finske, kjer ženske vaginalni obroček z zadovoljstvom uporabljajo že od leta 2003.

Poudariti pa je seveda treba, da vaginalni obroček seveda ne zagotavlja nobene zaščite proti spolno prenosljivim boleznim, zato se priporoča, da obenem uprabimo kondom iz lateksa.

Ali se dobi vaginalni obroček na recept?

Vaginalni obroček je moč pri izbranem ginekologu ali splošnem zdravniku dobiti na zelen recept in je tako za zavarovane uporabnice brezplačen.