Vodenje nosečnosti in preiskave

Nosečnost je obdobje, ki je polno pričakovanj, neznank, prijetnega upanja in spreminjanja nosečnice tako telesno kot duševno. Obdobje, ko v nas raste otročiček, je lahko zelo lepo, polno dobrega počutja in čas največjega ustvarjanja, poleta in zanosa. A lahko je obdobje strahu, nejasnih občutkov, da z otrokom ne bo vse v redu,  slabega počutja, bruhanja in hudih bolezenskih stanj, ki so značilna le za nosečnost. Nosečnice glede na strokovno oceno delimo na ogrožene nosečnice in nosečnice z nizkim tveganjem za zaplete. Po strokovni presoji prilagajmo vrsto in število pregledov. Načeloma velja, da je potrebno približno 10 pregledov nosečnice in 4 ultrazvočne ocene stanja ploda. Opisane preiskave predstavljajo najboljšo skrb tako za rizične kot nerizične nosečnice.

PREGLED V 8. DO 12. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Naredimo nežen ginekološki pregled in ocenimo maternico. Po potrebi odvzamemo bris materničnega vratu – PAP test. Nosečnici izmerimo krvni pritisk in jo stehtamo.
Posvet: Pogovorimo se o pomenu folne kisline v nosečnosti, pravilni prehrani, telesni aktivnosti in redni vadbi pod strokovnim nadzorom ter materinski šoli-šoli za bodoče starše.
Ultrazvočna preiskava: Z vaginalno sondo(tipalom) ocenimo, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko plodov nosi nosečnica in ali je plod živ (ocenimo bitje srca). Plod izmerimo in tako najbolj natančno določimo pričakovani datum poroda (PDP).
Materinska knjižica: Predstavlja obvezen dokument vsake nosečnice. V njej zapišemo strokovne podatke o boleznih v družini, alergijah, operacijah, stanju ženske pred nosečnostjo, morebitne zaplete prehodnih nosečnosti. Po posvetu in pregledu nosečnico uvrstimo v skupino z nizkim ali velikim tveganjem za zaplete in naredimo načrt za vodenje v naslednjih mesecih.
Laboratorijske preiskave: Potrebna je določitev: krvna skupina in RhD faktor, ICT test in hemogram, sifilis, tokosplazmoza ( protitelesa IgG in IgM), urin.

PREGLED V 11. DO 14. TEDNU NOSEČNOSTI - OCENA TVEGANJA ZA KROMOSOMSKE NEPRAVILNOSTI - NUHALNA SVETLINA IN DHT

Ultrazvočna preiskava: Preiskavo večinoma opravimo preko trebuha. Ocenimo zgodnji razvoj ploda, ocenimo tveganje za Downov sindrom in druge kromosomske nepravilnosti, glede na željo nosečnico opazujemo plodove vedenjske vzorce s 3D/4D prikazom. Več o preiskave preberite v zloženki Nuhalna svetlina in ultrazvočne preiskave v nosečnosti.

PREGLED V 16. DO 18. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni pritisk. Poslušamo plodove srčne utripe.
Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.
Laboratorijske preiskave: urin

PREGLED V 20. DO 23. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni pritisk.
Ultrazvočna preiskava: Z natančno oceno plodovih organskih sistemov ocenimo pravilen ali nepravilen razvoj. Ocena srca in rasti:v  tem času še lahko spremenimo PDP, če se rast ploda ne ujema z našimi pričakovanji. Določimo spol otroka. Glede na željo nosečnice lahko opazujemo plodove vedenjske vzorce, premike, izraz obraza s 3D/4D prikazom. Po želji lahko plodovo srce izjemno natančno oceni pediater kardiolog. Več o preiskavi si preberite v zloženki Nuhalna svetlina in ultrazvočni pregledi v nosečnosti.
Laboratorijske preiskave: hemogram, toksoplazmoza pri nosečnicah, ki je še niso prebolele

PREGLED V 26. do 28. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice.
Laboratorijske preiskave: urin, ICT test pri RhD negativnih nosečnicah (v Sloveniji jih beležimo približno 18%): 3 dni pred 28. tednom se odvzame kri za preiskavo in nato nosečnica prejme injekcijo protiteles za zaščito do poroda. Glede na strokovno presojo nosečnico testiramo na morebitno prisotnost nosečnostne sladkorne bolezni s 50 grami sladkorja v krvi - enourni OGTT test.
3D/4D ultrazvočna preiskava: Ponovno preverimo razvoj ploda, rast, količino plodovnice in posteljico ter opazujemo plodove vedenjske vzorce, izraze obraza, premikanje… Pregled lahko zabeležimo na CD ali DVD. Več o preiskavi si preberite v zloženki Nuhalna svetlina in ultrazvočni pregledi v nosečnosti.

PREGLED V 32. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice.
Ultrazvočna preiskava: Ocena rasti ploda, količine rasti ploda in lege.
Laboratorijske preiskave: hemoglobin in urin
Napotnice: Nosečnica prejme napotnico na porod v katerikoli slovenski porodnišnici, nalog za prevoz z reševalnim vozilom ter potrdilo za urejanje porodniškega dopusta in otroškega paketa.

PREGLED V 35. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Poslušamo plodove srčne utripe in po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.
Laboratorijske preiskave: urin, toksoplazmoza pri nosečnicah, ki je še niso prebolele, hepatitis B.
Abdominalna dekompresija: Po 32. tednu je vsaka nosečnica, ki zelo zateka, upravičena do postopka dekompresije. Postopek izvajajo za izboljšanje krvnega in limfnega pretoka. Nosečnica se bolje počuti, manj zateka. Za dodatne informacije in prijavo pokličite v Porodnišnico Ljubljana.

PREGLED V 37. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.
CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom-ctg. Nosečnica počiva približno 20 minut, s tipaloma preko trebuha snemamo plodove srčne utripe. Tako ocenimo, ali se plod dobro počuti ali je mogoče ogrožen. Preiskavo ponavljamo do poroda, med samim porodom pa plod ravno tako spremljajo z omenjeno preiskavo za nadzor morebitnih zapletov.
Laboratorijske preiskave: urin, po potrebi se odločimo za odvzem brisa materničnega vratu na patogene bakterije - Streptokok skupine B. V primeru, da je nosečnica okužena (nosečnice med nosečnostjo nikoli ne zdravimo, saj z nobenim zdravilom nismo uspešni), med porodom prejme intravenozno ustrezno antibiotično terapijo. Tako uspešno lahko preprečimo hud zaplet zaradi okužbe pri novorojenčku - okužbo, ki se lahko kaže s sepso in takrat je otrok zelo ogrožen.

PREGLED V 38. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica
CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom-ctg.
Laboratorijske preiskave: urin

PREGLED V 39. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Po potrebi izmerimo velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. Pregled opravi bodisi zdravnik bodisi medicinska sestra babica.
CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom-ctg
Laboratorijske preiskave: urin

PREGLED V 40. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Ginekološki vaginalni pregled za oceno morebitnega odpiranja materničnega vratu.
CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom-ctg.
Laboratorijske preiskave: urin

PREGLED V 40. DO 41. TEDNU NOSEČNOSTI

Pregled: Nosečnico stehtamo in ji izmerimo krvni tlak. Ginekološki vaginalni pregled za oceno morebitnega odpiranja materničnega vratu.
CTG: Ocena stanja ploda s kardiotokogramom-ctg.
Laboratorijske preiskave: urin

NOSEČNOST  AMBULANTNI GINEKOLOGI VODIMO DO 40.TEDNA IN 6 DNI, NATO VAS NAPOTIMO V PORODNIŠNICO, KJER SKRB ZA VAS PREVZAMEJO BOLNIŠNIČNI KOLEGI IN PREDVIDIJO, KDAJ BO NAJBOLJŠI ČAS ZA ZAČETEK PORODA.

POPORODNI PREGLED

V nosečnosti smo vam posvetili strokovno skrb in vas varno pripeljali do srečnega dogodka. Veseli bom vaše povratne vesti o izidu poroda, novorojenčku in vašem stanju in dojenju.  Šest tednov po porodu vas bomo naročili na prvi poporodni pregled, kjer se bomo po pregledu izčrpno pogovorili o načinu zaščite. Več o vrstah poporodne kontracepcije si preberite v poglavju Kontracepcija. Do pregleda odsvetujemo spolne odnose.